SELECT * FROM blog b LEFT JOIN blog_obrazky obr on obr.id_blog=b.id_blog WHERE hezka_url = 'jake-to-je-na-jachte'

Jaké to je na jachtě?

  • Autor: Lucie Brabcová, Jakub Machalický
  • Datum: 2021-12-07

Ještě jsi nikdy nebyl/a na jachtě a nevíš, co od toho čekat? Nevíš, jestli je to pro Tebe ten pravý způsob jak strávit svou zaslouženou dovolenou? Tady se podíváme jak taková běžná, dovolenková plavba probíhá. Po přečtení budeš o krok blíže k rozhodnutí, jestli je to zážitek, který ve svém životě chceš mít.

Každá plavba je trochu jiná a s každým kapitáném to může být trošičku jinak, tady se snažíme zachytit obvyklý průběh a hlavně jak to chodí s námi.

Před tím, než se na loď vydáš budeš řešit co s sebou, to si můžeš přečíst v článku zde.

Na místo obvykle cestujeme společně, ale můžeš se vydat po vlastní ose. Do Chorvatska a na Balt se jezdí autem, jinam spíše poletíme. Pokud se rozhodneš pro společnou cestu, kapitán za Tebe rád zařídí všechno potřebné (letenky, cestu na letiště a z letiště, případně ubytování). Jakmile dorazíš na místo odkud vyplouváme (přístavu pro jachty se říká marina), kapitán Tě pošle někam na kávu, jídlo nebo se projít. Důvod je prostý, zkontrolovat loď, aby byla v pořádku trvá občas i několik hodin a je potřeba mít na tuto činnost na lodi klid. Navíc po dlouhé cestě posádka něco dobrého ocení :-).

Po této době konečně přichází TA chvíle. Vezmeš věci a můžeš se přijít na loď zabydlet. Loď má obvykle dvoulůžkové kajuty, častěji s dvoulůžkem a občas patrovky. Dále se dá spát v "obýváku" (na lodi se mu říká salón). Mezi tím, co se Ty zabydluješ, vyrazí kapitán se zástupcem (tomu se říká první důstojník) a dalším vybraným člověkem na nákup zásob (tím šťastlivcem je obvykle pokladník). Záměrně jede méně lidí, abychom nakoupili vše potřebné, ale žádné zbytečnosti. Pokud chceš něco koupit, stačí to přidat na seznam nebo se vydat na průzkum okolí sám. Pokud si chceš nějakou mlsku ochránit a mít ji jen sám pro sebe, tak si vše dej do kajuty, tam je tvé království. Ve společných prostorech se dá říct, že vše je všech. To je proto že jídlo a další poplatky platíme ze společné kasy o kterou se stará pokladník. Obvykle dáš svůj příspěvek do společné kasy ještě před cestou na svou vysněnou dovolenou. Takže pokud máš hlad, tak si vezmi, co chceš, pokud máš žízeň, tak se napij (pokud nachystáš svačinku i ostatním, budeš většinou mít velké bezvýznamné plus).

Až se zabydlíme a nakoupíme, tak nastává volná zábava. První den se totiž nikam nevyplouvá, jen přece je každý unavený a většinou už je večer, když se nalodíme a zásobíme. Ještě večer nebo ráno před vyplutím nás čeká bezpečnostní přednáška od kapitána, kde nás vyděsí tak, že budeš mít dojem, že plavbu nemůžeš přežít. Ale nemusíš mít strach, zatím jsme se vždy vrátili v plném počtu. Při bezpečnostní přednášce si taky vyzkoušíš, jak si obléct záchrannou vestu, kde je záchranný kruh apod. Dozvíš se také, jak to na lodi funguje s vařením nebo úklidem.

Předem budeme mít naplánovanou trasu, ale pokud chceš něco někde vidět, neboj se a jdi za kapitánem, pokud to čas a počasí dovolí nebude problém trasu poupravit. Počasí obecně bude mít poslední slovo, podle něj se budou vybírat definitivní destinace, proto zkus mít pochopení, když zrovna tvůj nejlepší tip na místo, nevyjde. 

Když konečně vyplujeme vstříc dobrodružství, je třeba dodržovat vše, co nám kapitán řekne. Každý člen posádky bude mít na starost nějakou svou funkci u lan apod., takže si vyzkoušíš ne pouze válení na lodi, ale také se zapojíš do její obsluhy. Můžeš si taky vyzkoušet kormidlování, pokud to podmínky umožní. Během plavby se většinou odpočívá, čteš si, povídáš si s posádkou, prostě chilluješ. Podle podmínek vytahujeme a shocváváme plachty. Na ty se snažíme plout primárně, protože jsme plachetnice, ale hlavně pohodu nenarušuje motor a ty si můžeš užívat klídek, který pobyt na moři nabízí. Takže tvé chillování může být i během plavby narušeno potřebou s něčím pomoct. 

Obvyklý den vypadá asi takhle. Ráno se probudíme a podle toho jak vstaneme, většinou se společně nasnídáme. Buď se najde někdo, kdo se pustí na snídaní pro všechny, nebo si vezmeš co sám rád/a snídáš. Zbytek dne se odvíjí od toho, jestli někam popujeme nebo ne. Na plavbě se snažíme zhruba jeden den plout a jeden den prozkoumávat nové ostrovy, památky, odpočívat. Jestli zůstaneme na místě, můžeme si třeba společně pronajmout auta, jít se podívat do hor, na památky nebo si užívat cokoliv co dané místo nabízi. Je to více individuální. Naproti tomu pokud plujeme, tak se snažíme obvykle vyrazit už ráno po snídání. Jakmile se najíme připravíme loď na vyplutí a společně se pobavíme jaký je plán a jaká bude cesta (jestli bude foukat, jaké budou vlny a jak dlouho poplujeme). Vydáme se na plavbu, podlé délky se můžeme střídat v ovládání lodi. Pokud je plavba delší, je dobré si chystat svačinky. Vařit velké jídlo není nejpohodlnější kvůli vlnám a případně náklodnu lodi. Obvykle odpoledne nebo večer dorazíme do nového místa, nové zátoky. Buď se ocitneme v divočině a jsme odkázání sami na sebe (takže se někdo pustí do vaření) nebo dorazíme do vesnice či města a domluvíme se jestli budeme jít na lodi, nebo půjdeme do nějaké místní taverny, hospůdky.

Zajisti si své místo na palubě už dnes.

Život je potřeba užívat a ne jen přežívat, neváhej a vyber si svou vysněnou plavbu hned.

Vybrat plavbu

Pro hladký chod plavby je posádka je rozdělená do dvojic, kdy každý den jedna vaří (ano pro celou posádku) a druhá má na starost úklid (nemusí po všech uklízet, jen zajistí, že není všude bordel). Někdy si samozřejmě zajdeme na jídlo i na pevninu, vše je o domluvě. Když jsme na místě, tak záleží, zda na kotvě nebo u městského mola. Na kotvě jsme dál od pobřeží, což znamená neomezené možnosti koupání, potápění, skákání. Na pevninu se dá samozřejmě také dostat, protože ve výbavě lodi je člun, nazývaný Dinghy. Pokud jsme u mola, tak je pohodlné jít na pevninu, ale zase koupání je třeba hledat po okolí (věř mi, nechceš se koupat v Marině a u městských mol).  Vše má své pro a proti. Na jednom místě se můžeme zdržet den i víc, opět je vše na domluvě a počasí. 

Samozřejmě, že když už někde zakotvíme, tak si můžeš konečně dopřát nějaké to pivo, vínko, drink či panáka. Jen nezapomeň, že můžeš skončit ve vodě a vzhledem k tomu, že se loď neustále pohupuje nemusí být potom ani cesta do kajuty zábava. 

Všichni se společnými silami budeme snažit o to, abychom si plavbu maximálně užili. Jen je třeba mít na paměti, že na lodi je také mnoho nástrah, takže je třeba být i opatrný a opravdu poslouchat kapitána. Potom není jediný důvod proč bychom si výlet nemohli užít. Chceš se na něco zeptat? Klidně se ozvi a rádi poradíme!